10 fantastiska svenska stränder att besöka i sommar!

Ibland behöver man inte resa långt för att uppleva fantastiska stränder – även Sverige har några riktiga guldkorn. Nedan listar vi några av de absolut bästa svenska stränderna.

1. Skrea Strand

En bit utanför Falkenbergs centrum finns den två kilometer långa sandstranden Skrea strand. Stranden är bland annat känd för de karaktäristiska badhytter som började byggas redan under 1930-talet. De äldre badhytterna är väldigt charmiga och finns kvar än idag.

På stranden finns även en badbrygga på hela 250 meter. Bryggan är försedd med en digital vattentermometer och en handikappramp. Den långgrunda stranden gör den perfekt för barnfamiljer, och lämpar sig även ypperligt för diverse strandlekar. För den glassugne finns flertalet kiosker, och önskar du en lite stadigare måltid finns många restauranger längs stranden.

Skrea strand erbjuder även en särskilt anpassad badplats för handikappade och rörelsehindrade personer. På denna badplats finns en badramp för att underlätta för rörelsehindrade, och bryggan har försetts med en handikappramp.

2. Sandhammaren/Österlen, Skåne

På Österlen i Skåne finns Sandhammaren, som är en av de mest populära stränderna i Skåne. Karaktäristiskt för Sandhammaren är bland annat de havsrev som orsakat att ett antal fartyg genom historien gått på grund. Revet är också anledningen till att man lät bygga en livräddningsstation från 1800-talet, och en fyr. Fyren finns kvar än idag och är ett attraktivt turistmål. Som besökare finns det möjlighet att gå in i fyren och ta del av den fantastiska utsikten över havet. För den hungrige finns även en kiosk på platsen.

Vattnet i Sandhammaren är något strömt – därför är det en god idé att vara försiktig. Naturen kring Sandhammaren är otroligt vacker med sin sandiga kust och stora sanddyner. Här finns både öppna ytor och skogsbeklädda områden. Stranden utmärker sig både vad gäller längd och bredd, och tillsammans med tallskog och sanddyner blir denna plats perfekt för avkopplande sommardagar. Utöver kilometerlånga, vackra vita och finkorniga sandstränder finns ett naturområde som är känt för sitt rika djurliv. För bekvämlighetens skull finns även parkering i närheten av stranden.

3. Tofta, Gotland

Tofta strand, även känd som Malmundeviken, är en av Gotlands mest omtalade och besökta stränder. Stranden ligger vi den västra delen av Gotland. Till skillnad från vad som är normalt i dessa trakter är Tofta strand en av de få mjuka sandstränderna i området, med fina och varma sanddyner.

Vid stranden finns både restauranger och kiosker, och för dig som gillar husvagnssemester och tältning finns också ett campingområde i närheten. Strandområdet passar även ypperligt för den sportintresserade, här finns nämligen möjlighet att testa beachvolleyboll, vindsurfing och andra sporter.

Är du intresserad av en livligare stämning är ett hett tips att besöka strandens södra del. Detta område är nämligen ett hett resmål för ungdomar. Har du barn, eller kanske bara vill ta det lugnt är det bättre att hålla till på den norra delen av stranden. Utöver den fantastiska stranden finns vacker natur och gott om skog i Tofta.

4. Tylösand, Halland

Ungefär 8 kilometer från Halmstad ligger en av Halmstads vackraste stränder – Tylösand. På 1900-talet fick folk upp ögonen för havsbad, och folk åkte långt för att besöka just Tylösand. Det är inte svårt att förstå varför Tylösand, med sin sju kilometer vita sandstrand med vackra sanddyner blev så populärt. För dig som är lite äventyrlig finns även en snorklingsled på 200 meter i Svärjehålan, och på det berömda hotell

Tylösand finns restauranger med utsikt över havet.
Tylösand strand är väldigt populärt än idag och under högsäsongen i juli är det folktätt både på stranden och på After Beachen. Med anledning av det stora antalet badsugna människor finns badvakter som bevakar stranden.

5. Torö, Södermanland

Letar du efter den bästa surfstranden i Sverige bör du ta dig till Torö i Södermanland. Denna strand ligger på Torö, strax söder om Nynäshamn. Torös natur kan jämföras med den som finns på Gotland. Till skillnad från övriga stränder på listan är Torö en stenstrand.
Torö Stenstrand är ett attraktivt turistmål för surfare såväl som barnfamiljer. Området lockar inte bara människor, utan även en fåglar. Därför är också Torö populärt bland fågelskådare.

6. Sudersand/ Fårö, Gotland

Precis som Tofta, är Sudersand en av Gotlands vackraste stränder. Stranden är långgrund och har finkornig sand, vilket gör den perfekt för barnfamiljer, och passar utmärkt för vattenlekar.

Nära stranden finns två campingplatser och en Stugby. Här finns även restauranger och kiosker. Har du tröttnat på saltvatten finns även en varm pool vid Badrestaurangen. Från badrestaurangen leder sedan en asfalterad väg till stranden.
Sammantaget kan man konstatera att stranden är en härligt avstressande tillflyktsort, och den vackra miljön är inbjudande både under sommar- och vinterhalvåret.

7. Pite havsbad, Norrbotten

Lite högre upp i landet, närmare bestämt i Norrbotten, hittar man Pite havsbad. Stranden är flera kilometer lång och den finkorniga sanden är behaglig under fötterna. Havsbadet kallas också “Nordens Riviera”, vilket talar för sig själv. I Pite havsbad möts Bottenvikens saltvatten det söta vattnet från Piteälven, och den långgrunda stranden med sina stora sanddyner är en av de vackraste i Sverige.
Under varma dagar samlas många badsugna Pitebor och turister på denna populära strand. Nämnvärt är även att det vanligtvis är i Pite havsbad som de allra högsta badtemperaturerna har uppmätts. Är du en av de som brukar kallas “Badkruka” är det kanske i Pite havsbad du bör hålla till!

8. Ljunghusen, Skåne

Stranden i Ljunghusen är en del av Falsterbohalvöns naturreservat, och ligger den östra delen av reservatet. Här finns släta stränder, sandbankar och sanddyner. Naturen kring stranden består av ljunghed och planterade tallträd.
Området erbjuder alltså inte bara sol och bad, utan också otroligt vacker natur. Längre västerut blir stranden så småningom till ett område med revlar, vass och delar av strandäng. Denna del av naturreservatet är bland annat populärt för fågelskådning. En bit in på land finns också Ljunghusens vackra golfbana.

9. Böda, Öland

Böda strand är en badplats nära Byxelkrok på Öland. Stranden är en av Ölands finaste och är en väldigt populär plats sommartid. Den vita stranden är långgrund och botten är fri från vassa stenar. De vackra tallarna som sträcker ner över stranden, sanddynerna, och det klara, nästan turkosa vattnet, ger närmast en utomlandskänsla.
Utöver den fantastiska stranden finns det omtalade campingområdet Böda Camping. I området kring campingen finns aktiviteter och nöjen för både vuxna och barn. Den som inte bara vill lapa sol kan ägna sig åt volleybollspel på strandens beachvolleybollplan. På en del av stranden är det dessutom tillåtet för dig som hundägare att ta med dig din lurviga vän på ett dopp.

10. Varamon, Östergötland

Varamobaden är det största insjöbadet i Norden och återfinns i Motala vid Vättern. Stranden på hela fem kilometer erbjuder inte bara sol och bad – för den äventyrslystne finns även möjligheter att kite- och vindsurfa. Även om Varamobaden ligger vid en insjö påminner det snarare om en havsstrand.

Under högsäsongen blir det ofta mycket folk, då folk från närliggande städer vill ta del av den fina stranden, och under de lite blåsigare dagarna är Varamobaden flockas vindsurfarna. I området finns även restauranger, kiosker och camping, men även nöjen som tennisbanor och minigolf, och trampbåtar.

Det friska och klara vattnet är perfekt för snorkling, och den långgrunda stranden lämpar sig ypperligt för diverse vattenlekar och sporter.

Källa: momondo.se