Vart går den allra billigaste resan?

Priset är viktigt när vi reser. Helt avgörande om man ska tro våra charterarrangörer, som letar sig till lågprisländerna österut. Men vart går den allra billigaste resan?
Spies, som försöker profilera sig som lågpris-arrangör, slår på sommarkatalogens förstasida fast att ”priset är det roligaste semesterminnet”. Dessutom har arrangören en prisgaranti som innebär att om du hittar en billigare jämförbar resa hos någon annan arrangör får du det priset även hos Spies. Detta är naturligtvis en luddig garanti, eftersom det är svårt att avgöra vad som är en jämförbar resa. Kan man jämföra hotell som ligger olika långt från havet? Hur viktig är utsikten för priset? Och kan en dyrare resa vara okej om balkongen är stor?

För att hålla låga priser har Spies slutat med sista-minutenresor, dragit ner på guideservicen på plats (guiderna möter dig på flygplatsen, sen når du dem bara på telefon). Spies har också tagit bort transfern från flygplatsen och maten på flyget. Åtgärderna innebär att Spies priser ibland ligger några hundralappar lägre än konkurrenternas på jämförbara resor.

Men inte alltid. Och om du vill ha mat på flyget och transfer till hotellet är det inte alls säkert att Spies blir det billigaste alternativet. Det kan alltså vara värt att ta reda vad som ingår i priset innan du bestämmer dig. Detta gäller naturligtvis oavsett vilken arrangör du har att göra med.

Vagabonds granskning visar att sommarens billigaste veckoresa till ett specificerat hotell går till Bulgarien med Spies (2 547 kronor). På den resan ingår dock varken flygmat (150 kronor) eller transfer (100 kronor). Om du vill ha mat på planet och buss till hotellet blir det mest ekonomiskt att välja Vings billigaste alternativ, en vecka i bulgariska Golden Sands för 2 650 kronor. I det priset ingår såväl flygmat som transfer.

Granskningen visar också att om du är på jakt efter billiga resor till enkla hotell har valet av arrangör inte så stor betydelse. Priserna varierar bara med några hundralappar. Dessutom är prisbilden densamma hos samtliga – resorna är billigast i början av juni och kring skolstarten i augusti. Dyrast är de i juli.

Viktigt för semesterns slutsumma, och vilka resmål den prismedvetna resenären väljer, är naturligtvis också prisnivån i landet. Något som exempelvis Spanien, Italien och Grekland fick erfara i somras. För sedan euron införts i de här länderna smyghöjdes priserna och turisterna blev färre. Länder som varit billiga ska så förbli, annars åker vi någon annanstans, löd turisternas hårda dom.


Hos oss kan ni Provstädning Stockholm


 

Charterarrangörerna lyssnade och sökte efter nya resmål. Östeuropeiska länder som upplevs vara billiga, och där euron ännu inte gjort sitt intåg, stod högt upp på önskelistan när utbudet för sommaren 2003 spikades. Därför har länder som Bulgarien, Turkiet och Rumänien, vars popularitet ökade redan 2002, fått mer plats i årets sommarkataloger. Och därför börjar Ving och Always sälja resor till Kroatien igen. De här länderna väntas bli sommarens säljsuccéer. Billiga resor i kombination med låg prisnivå i landet är ett oslagbart säljargument.

Skillnaderna är dock inte så stora som man först kan tro. Så för sommarfavoriten Grekland behöver inte lågprisländernas intåg innebära katastrof. För trots att prisnivån stigit (främst på semesterorter) står sig Grekland fortfarande hyfsat i konkurrensen mot exempelvis Turkiet och Kroatien.

För att jämföra prisnivåer använder banker och finansanalytiker ofta det så kallade Big Mac-indexet som berättar vad en Big Mac kostar. I Grekland går en Big Mac loss på 19,7 kronor, att jämföra med Kroatien där den kostar 17,7, Turkiet 20,9 och Frankrike 27 kronor. I Sverige kostar en Big Mac 26 kronor enligt det senaste indexet. Billigast hamburgare köper du i Rumänien (11 kronor) och Bulgarien (14 kronor).

Vilket av charterkatalogernas länder är då billigast att semestra i? Enligt Vagabonds granskning är svaret Bulgarien och Rumänien. Resorna dit är billigast – en vecka på ett mellanklass hotell går loss på mellan 2500 och 3500 kronor, vilket är 500 – 1000 kronor billigare än en vecka i Grekland eller Spanien. Dessutom är prisnivån i de här länderna låg.

Prisnivå

Så här mycket/lite kostar en öl och en huvudrätt i några av våra populäraste semesterländer. I jämförelsen räknar vi med att en öl i Sverige kostar 35-40 kr och en huvudrätt 125 kr. En Big Mac i Sverige kostar enligt index 26 kr.

Kroatien
Öl: 30
Huvudrätt: 55
Big Mac: 17,7 kr

Italien
Öl: 25
Huvudrätt 70
Big Mac: 22,9 kr

Grekland
Öl: 25 kr
Huvudrätt: 60 kr
Big Mac: 19,7 kr

Bulgarien
Öl: 10 kr
Huvudrätt: 50 kr.
Big Mac: 14 kr

Spanien
Öl: 20 kr
Huvudrätt:110 kr
Big Mac: 22,9 kr

Turkiet
Öl: 25 kr
Huvudrätt: 60 kr
Big Mac: 20,9 kr

Cypern
Öl: 20 kr
Huvudrätt: 70 kr
Big Mac: –

Frankrike
Öl: 30 kr.
Huvudrätt: 90 kr
Big Mac: 27 kr

Rumänien – Billigast!
Öl: 10 kr
Huvudrätt: 50 kr
Big Mac: 11 kr
Källa