Att hitta billigaste resan på nätet

Hur hittar du billigaste resan på nätet? Vad är skillnaden på en nätresebyrå och en prisjämförelsesajt? Vi guidar dig till en billigare semestern.
I 14 år har vi svenskar kunnat söka och boka resor på egen hand på nätet. De första nätresebyråerna var Travelpartner, MrJet och Resfeber, samtliga grundade under 1990-talets sista år. Och för en tid var reseutbudet på svenska internet inte mycket mer komplicerat än så.

Vi surfade direkt till resebyråns sajt, hittade resan och bokade. Ibland kanske med en snabb koll på flygbolagets webbplats eller den hos den konkurrerande resebyrån för att jämföra biljettpriset innan vi klickade vidare till kassan för betalning.

I dag är läget ett helt annat. Att hitta billiga resor på nätet har blivit en fullständig djungel av välkända och mindre kända resebyråer, över 30 stycken kan räknas som förhållandevis stora. Mr Jet och Resfeber har fått konkurrens av sajter som Doodle, Flygstolen, Supersavertravel, Bud Jet och AOB Travel – för att bara nämna några.

En nätresebyrå är helt enkelt ett företag som erbjuder samma typ av bokningstjänster av flyg, hotell och kringtjänster som den traditionella resebyrån på stan, men gör det utan att ha några ­butiker i fysisk form.


 

barnkläder på nätet
Vi arbetar professionellt med Städning Stockholm


 

För att göra det hela krångligare har många av dem ett namn som börjar på Travel: Travelstart, Travelpartner, Travellink, Travelstore, Travelzone, Travelfinder, etcetera. Fantasin i branschen är inte den allra bästa.

Dessutom har vi de senaste åren fått en helt ny typ av reseaktörer på nätet: prisjämförelsesajterna. De största svenska med fokus på resor och flygbiljetter är Flyg­resor.se, ­Destination.se, och Reseguiden. Men även utländska utmanare finns i Sverige, till exempel amerikanska Kayak, brittiska Skyscanner och danska Momondo.

Förvirrande? Fullt förståeligt. Men en viktig skillnad mellan prisjämförelsesajterna och nätrese­byråerna, en skillnad som många kunder inte har klart för sig, är att de förstnämnda aldrig säljer några resor.

Prisjämförelsesajterna är helt enkelt sökmotorer som letar fram det billigaste flygpriset hos de olika nätresebyråerna och resan bokar du därefter på resebyråns sajt, dit du klickat dig från flygsökmotorns resultatsida.

Och prisjämförelsesajterna behövs. För det enda som är säkert när det gäller resebyråer på nätet är att ingen är billigast.

Du kanske hör någon ­ibland som säger: ”Jag bokar alltid resan på Travelx för de har billigast biljetter”. Blunda med öronen, sådana på­ståenden är nonsens. Resebyrån som är billigast på flygresan till Chicago kan vara dyrast till New York. Den som är billigast med avresa på måndag kan vara en av de dyrare på tisdag.

Något som bidrar till förvirringen är att resebyråerna också använder begreppet ”prisjämförelse” emellanåt. I deras fall motiveras uttrycket med att kunden med en sökning på en resa till London på nätresebyråns sajt får prisförslag från olika flygbolag – alltså ett slags prisjämförelse av resan.

Men genom att använda en av prisjämförelsesajterna kollas priset även på en specifik biljett med ett och samma flygbolag, hos olika nätresebyråer. En enkelresa med SAS till London klockan 07.55 den 1 april kanske kostar 800 kronor om du köper biljetten hos Doodle, men 900 kronor hos Resfeber.

Exakt samma flygning alltså. Och det är precis därför du alltid ska börja letandet efter en resa på någon av prisjämförelssajterna. Om inte, då riskerar du att köpa en onödigt dyr biljett.

Källa