Hur hittar man billigast möjliga flygresa?

Hur hittar man billigast möjliga flygresa när man vet vart och när man vill åka? Det finns ju ”hur många ställen som helst” på Internet att söka flygresor på och det kan vara en aning förvirrande. Så här gör vi!

Istället för att besöka alla internetresebyråer och flygbolag så börja vi med att besöka en ”meta-sökmotor” för flygresor. När du söker en resa på en meta-sökmotor så söker den i sin tur resor hos flera resebyråer och flygbolag samtidigt. En stor tidsbesparing!

Bra svenska sajter för detta är Flygresor.se, Luftgrop och Reseguiden. Dessa söker främst svenska resebyråer, och eftersom de har ungefär samma utbud kan samma resa dyka upp flera gånger men med lite olika pris. En nackdel kan vara att de billigaste resorna har riktigt dåliga avgångstider (tidigt på morgonen t.ex.), men en meta-sökmotor med riktigt bra filtreringsfunktioner är Kayak (internationell, men finns på svenska). Kayak söker dock enbart direkt hos flygbolagen – vilket ibland är billigare, och ibland dyrare, än vad resebyråerna erbjuder (även för samma resa!).

Flygbolagen
Lågprisflygbolag som Norwegian och Ryan Air finns ofta inte med hos resebyråerna – och därmed inte på meta-sökmotorerna – så dem får vi besöka en i taget. Vilka som flyger var hittar du här på Boardingpass.se. En del bolag har lågpriskalendrar som hjälper dig hitta lägsta pris om du är lite mer flexibel med vilka dagar du vill och kan åka.

Många flygbolag utöver lågprisflygbolagen erbjuder flexibla sökningar (exempelvis +/- 3 dagar), men meta-sökmotorerna gör det oftast inte. Det går förstås bra att söka flera gånger med olika resedagar hos meta-sökmotorerna, men det brukar gå snabbast att kolla direkt hos flygbolagen om de erbjuder flexibla sökningar.

Exempel: gör en sökning på den dagen du helst vill åka på Flygresor.se, besök därefter de flygbolagen som dyker upp och gör en flexibel sökning på deras respektive sajter – kanske är det billigare att åka hem en dag tidigare?

Charterbolagen
Charterbolag som Ving och Apollo säljer överblivna flygstolar och sista minuten-biljetter till bra pris. Nackdelen är förstås att destinationerna är begränsade till charter-orter, men är det vad man är ute efter så kan man göra riktiga fynd om man inte behöver så mycket framförhållning.

Resebyråerna
Svårare än så är det egentligen inte. Men vänta nu, resebyråerna då? Är de helt värdelösa att besöka? Nej, absolut inte. Håll utkik efter kampanjer! Deras lägsta priser dyker alltid upp hos meta-sökmotorerna, men ibland kanske det är mycket billigare att åka ett par veckor senare (eller tidigare). Dessutom kan de vara bra när man söker hotell och hyrbil (även om en del meta-sökmotorer tar hand om även de bitarna).

Källa